Het is vanaf heden slechts mogelijk om met twee personen, bijvoorbeeld samen met een vriendin, een aantal lessen te volgen. Ik geef deze in een cursusruimte aan huis. Als je hier belangstelling hebt stuur dan een mail naar wilmaeras@versatel.nl
Over de vroegere groepslessen
Na ruim 12 jaar mandalatekencursussen te hebben gegeven heb ik besloten om te stoppen met het les geven aan groepen. Ik heb dat met heel veel plezier gedaan maar ik merkte dat er de laatste tijd ook al voor de coronacrisis minder interesse was voor het mandalatekenen. Hadden er in de begintijd nog weinig mensen van mandala’s gehoord nu zijn er overal volop mandalakleurboeken te koop en ook zijn er veel YouTube filmpjes over mandala tekenen of volgen mensen online mandalalessen. Vooral nu in deze tijd is dat een prima vervanging, alhoewel dit natuurlijk een heel andere beleving is dan het volgen van een cursus met medecursisten met persoonlijke begeleiding.
Met een klein aantal cursisten die al van het begin af aan bij mij waren ging ik naast het werken met kleurpotloden ook nog andere technieken toepassen, zoals collagetechnieken, mandala’s schilderen op doek met acrylpennen en nog andere technieken. De voorbereiding van deze lessen zoals het maken van voorbeelden en aanschaffen van speciale materialen kostte veel tijd.
Door de corona ben ik zelf weer mijn eigen teken- en schilder werk meer gaan oppakken en in het menu onder “Gallerie” vind je op deze vernieuwde site het één en ander van mijn laatste werk.
Is een mandalacursus iets voor mij?
Het mandalatekenen is voor iedereen en elke leeftijd geschikt. Het maakt niet uit of je veel of weinig ervaring hebt met tekenen, een tekenopleiding is hiervoor niet nodig. “Ik kan niet tekenen!” of “ik ben niet creatief” zijn een veel gehoorde kreten. Hierdoor voelen veel mensen angst of weerstand om te gaan tekenen. Tijdens een mandalacursus leer je het tekenen spelenderwijs. We doen ook veel spontane tekenoefeningen waardoor je wat losser wordt in het tekenen en tegelijkertijd wat meer inzicht krijgt over jezelf. Wanneer je een mandala op gaat zetten wordt er eerst gebruik gemaakt van verdelingen, hulplijnen en cirkels. Met passer en liniaal worden deze stap voor stap op papier gezet. Hierna ga je de mandala verder vormgeven door bijvoorbeeld gebruik te maken van golfpatronen, bloemen, symbolen en Keltisch vlechtwerk. Je kunt deze dan verder uitwerken op je eigen manier en er al je creativiteit en tekentalent in kwijt. Voordat je uiteindelijk je mandala gaat inkleuren gum je eerst de hulplijnen en hulpcirkels uit. Bij het kiezen van kleuren laat je je vooral door je intuïtie leiden. Wanneer je een mandala tekent ben je totaal geconcentreerd en houdt je je aandacht bij wat je op dat moment aan het doen bent. Dit helpt je om in het hier en nu te zijn, en geeft zo een stuk ontspanning en afleiding. Door de concentratie die je nodig hebt bij het mandalatekenen heb je minder de mogelijkheid om te piekeren. Het mandalatekenen is daardoor een manier om in deze vaak drukke tijden wat rust en ontspanning te vinden. Een mandalacursus is daarom geschikt voor iedereen die op deze manier op zoek wil gaan naar zichzelf.
Vroeger gaf ik ieder jaar verschillende cursussen. De cursussen verschilden voornamelijk van thema maar ook het aantal lessen kon per cursus variëren. Wanneer je nog niet zoveel ervaring had, was het aan te bevelen om te starten met de basiscursus. Daarna kon je aan alle vervolgcursussen deelnemen. Voorbeelden van vervolgcursussen die die ik gegeven heb, zijn o.a.: ‘in balans met de seizoenen’ en ‘losse thema’s’.
Klik hier als je nieuwsgierig bent naar het werk van mijn cursisten