Gallerie

Mandala SchilderenHieronder kun je een aantal van mijn mandalatekeningen en schilderijen bekijken.
Toen ik met mandala’s in aanraking kwam ben ik deze in eerste instantie gaan schilderen met acrylverf. Ik heb mandalaschilderijen gemaakt op houten panelen en op canvasdoeken. Momenteel heb ik mij volledig toegelegd op het tekenen van mandala’s.

Bij het tekenen en schilderen van mandala’s is de natuur vaak mijn inspiratiebron. De dieren hebben vaak een symbolische betekenis. De symboliek die aan een bepaald dier wordt gegeven is ontstaan uit zijn eigenschappen en soms uit legendes, verhalen en sprookjes. Dieren kunnen in verschillende culturen ook een andere symbolische betekenis hebben. Door het gedrag van dieren te observeren leer je veel over de wetmatigheden van het leven. De kikker bijvoorbeeld staat symbool voor verandering (metamorfose). De metamorfose van eitje, kikkervisje tot vierpotige kikker staat symbool voor de verandering die de mens doormaakt tijdens zijn leven. In het slakkenhuis zien we de spiraalvorm, deze symboliseert de weg naar binnen en naar buiten. Het sterven en weer geboren worden.

Een symbool krijgt pas kracht als meerdere mensen er dezelfde betekenis in zien. De cirkel is hier een voorbeeld van. Een mandala begint met een cirkel, het is een oersymbool, gebaseerd op de ronde vorm van de zon, de maan, de aarde. De stip, het vierkant en de driehoek zijn eveneens oersymbolen. Dit zijn de oorspronkelijke vormen waaruit niets meer is af te leiden. Deze oersymbolen zien we dan ook in allerlei landen en culturen terugkomen.

Ook de kleuren in de mandala hebben hun eigen symbolische betekenis in de mandala.

 

Mandalatekeningen

De afgelopen jaren heb ik veel verschillende mandala’s getekend.
Sommige mandala’s waren lesopdrachten, andere zijn spontaan gemaakt.

Van sommige mandalatekeningen heb ik kaarten gemaakt, klik hier.

mandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandalamandala
 

Chakratekeningen

Wat zijn chakra’s ?

Chakra’s zijn energiecentra die liggen in de aura rond het stoffelijk lichaam. Het woord chakra komt uit het Sanskriet en betekent ‘draaikolk’. Ze bevinden zich langs de wervelkolom en stralen naar voren en naar achteren uit. De energie van de chakra’s heeft een draaiende en spiralende beweging.

De chakra’s zijn onderling met elkaar verbonden door een verticale kolom deze vormt de verbindingsweg waardoor de chakra’s en hun verschillende dimensies met elkaar in wisselwerking treden. Je kan de chakra’s voorstellen als de grote stations van ons treinwegstel. Ze zorgen ervoor dat de energie uit voeding, aarde kosmos en de lucht doorgegeven wordt aan ons fysiek lichaam. Door onze betrokkenheid op de buitenwereld hebben onze chakra’s de neiging op die patronen te reageren en worden die patronen steeds herhaald. De kans is dan groot dat we in deze patronen gevangen komen te zitten. Dit kan tot gevolg hebben dat een chakra te veel of te weinig ontwikkeld is. Chakra’s kunnen open gesloten of iets daar tussen in zijn. Ze staan in verband met ons bewustzijn en emoties. Ze zijn de poorten van ons bewustzijn.

Dit bewustzijn stelt je in staat een verbinding te leggen tussen je mogelijkheden en je talenten in het onderbewuste en de ziel en die te vertalen in energie in je lichaam.

De chakra’s reguleren lichamelijke processen omdat ze in verbinding staan met zenuwknopen en endocriene klieren en de corresponderende organen worden erdoor beïnvloed.

Op het niet-stoffelijk vlak reguleren de chakra’s reactiepatronen en patronen van gedrag.

Chakra’s hebben door hun draaiende werking dezelfde werking als een draaikolk. Hierdoor bepalen zij welk soort ervaring je opdoet en welke energie door de verschillende chakra’s wordt aangetrokken. Deze energie vormt een verbinding tussen lichaam en geest.

 

Mandalaschilderijen

De mandala’s die je in de slideshow hieronder ziet heb ik op doek geschilderd met acrylverf. Sommigen daarvan bied ik te koop aan. Als je geïnteresseerd bent klik dan op mijn e-mailadres in de beschrijving* bij het schilderij waar het om gaat.

(*Als je op het e-mailadres in de beschrijving klikt wordt een e-mail opgesteld met daarin de naam van het schilderij. Als dit niet werkt op jouw apparaat dan kan je altijd zelf een e-mail sturen naar wilmaeras@versatel.nl, noem daarin dan de naam van het schilderij.)

 

De mandala’s die je hieronder afgebeeld ziet heb ik op grote houten panelen geschilderd met acrylverf. In elk mandala schilderij heb ik ook verschillende materialen verwerkt (bijvoorbeeld: kleine edelstenen, veren of een stukje stof).

 

Boehhda Mandala

Boeddha

De oudste mandala’s stammen uit het boeddhisme, deze werden gebruikt voor meditatieve doeleinden. Het vierkant in het centrum van de mandala is de tempel van de godheid. In het midden van de mandala zit Boeddha. Hij zit op een krans van lotusbladeren en symboliseert de weg van onwetendheid naar kennis. De zithouding heet “de diamantzit” waarbij de voeten op de bovenbenen rusten. Met zijn rechterhand raakt hij de aarde aan, dit wordt een mudra (heilig gebaar) genoemd. Deze mudra wordt omschreven als: De aarde aanroepen als getuige. De stralenkrans rond zijn hoofd (aura) duidt erop dat hij verlichting heeft bereikt. In de mandala zijn echte edelsteentjes verwerkt (amethist). Amethist is een van de edelstenen die vanwege zijn harmoniserende en kalmerende werking wordt aanbevolen als meditatiesteen.

 

Olifant Mandala

Olifant

In de westerse wereld wordt de olifant vaak als een beschermend dier getoond. We zien steeds weer hoe een hele kudde een jong in hun midden beschermt tegen aanvallen van buitenaf. Niet alleen de moeder maar ook de andere olifanten van de kudde vormen een beschermende cirkel om het jong als er gevaar dreigt. Olifanten staan in de oosterse wereld symbool voor spirituele kennis en kracht. Door zijn lange levensduur symboliseerde de olifant voor de Romeinen en Grieken wijsheid die men door een lang leven verkrijgt.

 

Kraanvogel Mandala

De dans van de kraanvogel

De dans van de kraanvogel is een bekend verschijnsel. Dit fenomeen gaat vooraf aan de balts. De mannen paraderen met stijve poten en vooruitgestoken nek. Ze zigzaggen met gespreide vogels, dit afgewisseld met sprongetjes en pirouetjes. Elk jaar trekt de kraanvogel van het noorden (Zweden, Finland) naar het zuiden (Exmadura in Spanje) om te overwinteren. Neem ook de levenslange trouw tussen de kraanvogelman en vrouw en het is niet verwonderlijk dat de vogel het symbool voor tal van goede eigenschappen is geworden. In het Verre Oosten is de kraanvogel het symbool van geluk, gezondheid en onsterfelijkheid. Men meende dat hij wel duizend jaar kon worden. In Japan staat de vogel symbool voor geluk en voorspoed.

 

Paard Mandala

Het paard

Het paard is tijdens het lopen tomeloos en vandaar het symbool van onstuimig temperament. Het paard was belangrijk voor mensen in de oudheid. In veel culturen trekken ze de wagen van de zonnegod door de lucht.
Krijgslieden werden vaak begraven met hun paard, dat moed snelheid en kracht vertegenwoordigde. Volgelingen van Boeddha vereren paarden, vooral witte paarden, die een symbool van zuiverheid en trouw zijn. Het paard is de mens altijd van dienst geweest, bij landbouw, oorlogen enz. maar vooral bij reisondernemingen. Hij zorgde er voor dat de mens in staat was om op verkenning te gaan. Het paard leert je dat het tijd is om nieuwe richtingen in te slaan en je eigen vrijheid en kracht te ontdekken.

 

Tijger Mandala

Tijger

De tijger symboliseert moed, kracht, hartstocht en agressie. Bij de tijger hoort het seizoen van de late winter.In China worden ze als koning van de dieren beschouwd. Tijgers worden vaak afgebeeld op oude Chinese gravures omdat ze geloofden dat ze de doden tegen boze geesten beschermden. Een witte tijger symboliseert het westen in het oude systeem van de windrichtingen. De tijger is een populair beeld in veel culturen en symboliseert altijd moed. In de mandala zijn in de buitenrand het Chinese teken voor tijger geschilderd. Er zijn ook edelsteentjes van Tijgeroog in verwerkt. Deze steen is versterkend en bevordert vertrouwen.

 

Dolfijnen Mandala

Dolfijnen

In het midden van de mandala zien we de wereldbol met de oceanen en zeeën waarin de dolfijnen thuis horen. Dolfijnen hebben de mens altijd gefascineerd. De dolfijn was het symbool van Apollo en een attribuut van Poseidon / Neptunus. De oudste muurschildering waarop ze zijn afgebeeld is te vinden in Knossus, op Kreta. Veel dichters en schrijvers beschouwden deze dieren als heilige wezens, speels, intelligent, communicatief en begiftigd met de levenskracht van de oceanen.De twee dolfijnen in de mandala halen hun acrobatische toeren uit.We zien hun vermogen om uit hun eigen element – het water – te breken en te dansen in een ander element : de lucht.De ware aard van de dolfijn ligt in het spel, in zijn harmonieuze bewegingen, zijn dans en zijn opgewektheid, zijn geluksgevoel, dat hij ook aan anderen doorgeeft.

 

Japanse tuin Mandala

Japanse Tuin

Veel elementen en voorwerpen in de Japanse tuin hebben naast een gevoelswaarde ook een diepere betekenis. Die zogeheten symbolische betekenissen zijn al eeuwen geleden ontstaan en vonden hun oorsprong nogal eens in het Shintoisme en Boedhisme. Water is in de Japanse tuin het belangrijkste element, deze symboliseert de bron van het leven. Het kan in een vijver aanwezig zijn of watervallen of gewoon stilstaan in een waterbekken. Goudvissen of koi karpers symboliseren een rijk leven. Rotsachtige stenen die fier boven het water uitsteken verwijzen naar moeilijk uit de weg te ruimen obstakels in het leven. Is een grote steen alleen geplaatst of bij een brug of aan het begin van een pad gezet, dan betekent dat aanwezigheid van een goddelijk wezen dat over de tuin waakt. Ook in het gebruik van bomen en heesters kunnen symbolische betekenissen zijn verwerkt. Zo staat bamboe voor kracht, trouw en standvastigheid. De Pagode is een tempelgebouw en voegt een spirituele dimensie toe aan de Japanse tuin.

 

Libellen Mandala

Libellen

180 Miljoen jaren geleden kwamen er al libellen voor op de aarde. Ze zijn gevonden als fossielen in oud gesteente. De libel is dus een dier dat zich in de loop der tijden onder alle omstandigheden goed heeft aangepast. De essentie van de libel staat bij de Noord-Amerikaanse indianen voor het doorbreken van illusie. Hij is daarom voor hen een boodschapper van verandering. Als de libel in je buurt komt moet je – volgens hen- kijken naar wat er verandering behoeft in je leven.

 

Meeuwen Mandala

Meeuwen

Meeuwen kom je overal tegen, dat komt doordat ze een groot aanpassingsvermogen hebben. Ze eten van alles en kunnen vliegen, duiken en zwemmen. Ze kunnen zich zo mooi laten zweven op de luchtstroom en verbruiken geen energie om tegen de wind in te gaan. Wij associëren de meeuw meestal met het strand, alhoewel je ze ook steeds meer in de stad tegenkomt. In deze mandala komen ook de 4 elementen Aarde, water, lucht en vuur weer voor.

 

vlinders Mandala

Vlinders

Het meest wonderlijke van vlinders is natuurlijk de metamorfose. Uit de door de vlinder gelegde eitjes komen de rupsen. De rups zal zoveel mogelijk voedsel tot zich nemen en zich tot cocon inspinnen. Als hij dit stadium van zijn leven is door gekomen, dan zal hij zich gaan verpoppen. Daarbinnen vindt een zeer complexe verandering plaats: van pop naar vlinder. Vlinders verwijzen naar transformatie, ons eigen ontwaken. In China symboliseerde de vlinder geluk en onsterfelijkheid. In Japan symboliseerden twee vlinders huwelijksgeluk.

 

Wolven Mandala

Wolven

Door de sprookjes ‘Roodkapje’ en ‘De wolf en de zeven geitjes’ heeft de wolf een slechte reputatie gekregen. De indianen van Noord-Amerika zagen de wolf als een machtig, wijs en edel dier. Ze symboliseren leiderschap en zo worden hun sporen gezien als een belangrijke aanduiding voor paden door bossen en andere moeilijk begaanbare streken.Door hun uitzonderlijke aanpassingsvermogen werd hij het enige schepsel dat rechtstreeks in conflict kwam met de mens als landbouwer. Toch is er een haat- liefdesverhouding ontstaan tussen de mens en de wolf. Wij hebben de afstammeling van de wolf tot huisdier gemaakt. onze honden zijn een deel van ons leven bij ons in huis en nemen een belangrijke plaats in binnen het gezin.

 

Zwanen Mandala

Zwanen

Zwanen zijn machtige vogels die hun hele leven bij een en dezelfde partner blijven, zwanen staan dan ook symbool voor schoonheid en trouw. In de klassieke mythologie zingt de zwaan vlak voordat hij sterft zijn zwanenzang en daarom is hij het symbool geworden van een gelukkige dood. De zwaan is een vogel die van de kou houdt en daarom is de winter het seizoen waarin hij het krachtigst is. In de volksoverlevering en sprookjes is de zwaan eveneens een bekend figuur: denk maar aan het sprookje van ‘Het lelijke eendje’. De zwaan geeft je een lesje in balans, alles heeft de tijd nodig om uit te groeien tot zoiets moois als een zwaan.

 

De vier elementen

Dit vierluik heb ik gemaakt op canvasdoeken.

 

Water Mandala

Element water

Het element water staat voor de kracht van gedaantewisselingen, geboorte en vernieuwing. Water brengt ons naar ons gevoel en naar emoties, maar ook luisteren naar je intuïtie . Als water stagneert neemt de kwaliteit van leven af. Water herinnert ons eraan altijd te blijven stromen en te veranderen, al naar gelang wat de omstandigheden van ons eisen.

Het dier wat bij het element water hoort is de kikker. Astrologisch hoort water bij de sterrenbeelden Kreeft, Vissen en Schorpioen. De kleuren zijn blauw en groen. Water is verbonden met het zuiden.

 

mandalaElement vuur

In het element vuur zit de vraag: “Wat laat ik toe in mijn leven en hoever laat ik dat toe?” Het vuur geeft ook een grens aan, die je niet moet overschrijden. Vuur herkennen we in lichamelijk en geestelijk voedsel, in emoties en alles wat op ons afkomt en wat we moeten verwerken. De zon en de bliksem horen bij het element vuur.

Volgens de sjamaan hoort de dondervogel bij het element vuur. Hij is de brenger van licht en energie. Astrologisch hoort het element vuur thuis bij de sterrenbeelden Leeuw, Ram en Boogschutter. De kleuren zijn rood, oranje en goud. Vuur is verbonden met het oosten.

 

Aarde MandalaElement aarde

Het element aarde heeft alles te maken met gronding. Met beide voeten stevig op de aarde kunnen staan. Moeder aarde verschaft de stabiele basis. Bomen zijn de heilige antennes van moeder aarde. Ze leven met hun wortels diep in de aarde.

Een van de belangrijkste aardedieren is de schildpad. Astrologisch hoort het element aarde thuis bij de sterrenbeelden: Stier, Maagd en Steenbok. De kleuren zijn aardekleuren zoals oker, bruin en donkerrood. Aarde is verbonden met het westen.

 

Lucht MandalaElement lucht

Het element lucht symboliseert de eenheid van alle dingen, het brengt ons verrijking, kennis en bewustwording. Lucht is loslaten. Als je je hart lucht kom je tot inzicht en geeft dat opnieuw ruimte aan jezelf. Lucht is een kostbaar goed want alle dingen delen dezelfde lucht, de dieren, de bomen, de mens.

Het dier dat bij het element lucht hoort is de vlinder. Astrologisch hoort het element lucht thuis bij de sterrenbeelden: Waterman, Weegschaal en Tweeling. De kleur die bij lucht hoort is blauw. Lucht is verbonden met het noorden.

 
Collages

Een manier om een collage te maken, is het maken van een collage op schildersdoek. Dan worden er foto’s uit tijdschriften met witte acrylverf op doek geplakt, waarna deze voorstellingen met bijpassende verf met elkaar verbonden worden. De kleuren van de verschillende afbeeldingen worden als het ware naar elkaar toe geverfd. Wat interessant is aan het maken van collages is dat je onbewust de juiste afbeelding vindt. Je kiest altijd een onderwerp wat je op dat moment aanspreekt en vandaar uit wordt de hele collage opgebouwd. In mijn geval omdat ik wat schilderervaring heb vul ik de afbeeldingen uit tijdschriften aan met eigen schilderwerk. Maar ook als je geen schilderervaring hebt kan je met deze collagetechniek hele verrassende resultaten krijgen.

Collages

Collages

Energie in balans.

Energie in balans