Kleurplaten

De voorbereiding

Het is belangrijk dat als je wilt beginnen met kleuren, dat je daarvoor een rustig plekje opzoekt waar je niet steeds gestoord wordt.
Begin met de mandala inkleuren als je er ook echt de rust en de tijd voor heb, het moet echt tijd voor je zelf zijn.
Maak er bijvoorbeeld een soort ritueel van. Leg je tekenspullen klaar, zet een fijn rustig muziekje aan, en zorg dat je goed zit.

In het begin is het misschien allemaal wat onwennig, en ook het kleuren zelf valt misschien wat tegen. Ga gewoon door met oefenen, het gaat om de beleving niet om het resultaat. Als je eenmaal begint met mandala kleuren kom je als je doorgaat een moment tegen dat alles vanzelf lijkt te gaan. Als een spelend kind ga je er dan in op. Je vergeet de tijd en bent helemaal niet meer bezig met de vraag of je het wel goed doet. Je denken staat even stil en je bent helemaal in het moment in het nu.

Potloden

 

PotlodenKleurtechniek

Je kan natuurlijk direct beginnen met inkleuren. Doe je het echter voor het eerst, dan kan ik je aanraden eerst op een oefenpapier de kleuren die je wilt gaan gebruiken, uit te proberen. Maak allereerst met het potlood dat je wilt gaan gebruiken een klein kleurproefje. Je kunt dan goed zien of de kleur van het potlood op papier ook de zelfde indruk geeft. Ook als je kleuren wilt mengen en wilt zien hoe de nieuwe kleuren worden is het makkelijk om met behulp van kleurblaadjes kleurproeven te maken.

Om de kleurtechniek goed onder de knie te krijgen is het belangrijk om altijd met de lichtste kleur te beginnen. Je kan wel kleur toevoegen maar er afhalen gaat niet meer. Je kan op die manier heel veel dunne lagen over elkaar heen kleuren. De kleur wordt zo heel stalend.
Je kan ook verschillende lagen over elkaar heen kleuren, maar doe dit altijd heel dun.
Effect
Bij randen kan je de kleur eventueel wat steviger aanzetten langs de lijnen en deze kleur langzaam weer laten oplossen.

Ook kan je vanuit hoeken of punten de kleur wat steviger aanzetten en dan de kleur vanuit die hoeken a.h.w. weglaten schieten (stralingstechniek).

Ijsbeer          Stralingstechniek

Als je een mandala aan het kleuren bent is het belangrijk een zo goed mogelijk contact te krijgen met je intuïtie, en hoef je niet te letten op de wetten van de kleuren. Kies je kleuren intuïtief, kleuren die jouw op dat moment aanspreken en waar je behoefte aan hebt. Kies je eigen kleuren. Een blad hoeft niet altijd groen te zijn, of een ster geel. Via kleuren kun je bepaalde aspecten van je zelf zichtbaar maken. Kleur is trilling , dus energie. Hoe donkerder de kleur des te dichter de trilling.

 
 

De Kleurplaten

Klik op een kleurplaat om hem groot weer te geven.

 
 

Kleurplaat 2

 
 

Kleurplaat 3

 
 

Kleurplaat 6

 
 

Kleurplaat 12

 
 

Kleurplaat 5